• futo_13.jpg
 • futo_12.jpg
 • futo_22.jpg
 • futo_11.jpg
 • futo_10.jpg
 • futo_1.jpg
 • futo_21.jpg
 • futo_4.jpg
 • futo_9.jpg
 • futo_14.jpg
 • futo_15.jpg
 • futo_7.jpg
 • futo_8.jpg
 • futo_23.jpg
Szeretettel köszöntjük a Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola honlapján!

Iskolánkba látogatott a Mikulás!

2017. december 6-án nagy meglepetés várt bennünket, eljött hozzánk a Mikulás. Már fél 8-tól élőzenével szórakoztatott bennünket, ő és kedves segédje. Az órák alatt csak folytatódott a meglepetések sora, minden osztályba ellátogatott, és kiderült, idén mindenki jó volt. Senki nem kapott virgácsot, csak finom édességekkel teli mikuláscsomagot.

2017. december 8-án pénteken este a felső tagozatosok a Mikulás-discon ereszthették ki a gőzt. Az este fénypontja a bálkirály és királynő választás volt. A szavazatok alapján idén a bálkirálynő Kriskó Alexandra 8.A osztályos, a bálkirály Fedor Zoltán 6.A osztályos tanuló. A nagyobb felbontású fotóért kattintson a képre!

A 4.C osztályba látogatott a mikulás

"Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves Télapó...." Szól, a gyerekdal. Bár ma a hó nem esett, a Télapó mégis eljött iskolánkba. Az alábbi videón a 4.c és a Télapó látogatása látható. Fogadják szeretettel, Mikulás napján.

A RUFF Pékségben jártunk

Iskolánkban két 3. osztály környezetismeret órán tnault a kenyérről, kenyérkészítésről. Sok érdekes dolgot megtudhattak a tankönyvből, de úgy gondoltuk, hogy nagyn jó lenne a valóságban is megnézni, hogyan készül a kenyér. 
Így hát ellátogattunk a Ruff Pékségbe, ahol nagy szeretettel fogadtak mminket. :)
Hálásak vagyunk, hogy betekinthettünk a pékség munkájába, hogy az ott dolgozók szeretettel gondoskodtak rólunk, sok kérdésünkre türelemmel válaszoltak.
Külön köszönet azért, hogy a gyerekek által készített süteményeket kisütötték, iskolánkba eljuttatták, és a finom kóstolásért, amivel látogatásunk alkalmával megkínáltak bennünket.
 
Köszönettel a 3.a és a 3.c tanulói
 
A kép nagyobb változatáért kattintson a képre!
 
 

Csokigyárban járt a 4.c osztály

2017. október 2-án ismételten egy érdekes programról számolhattunk be. A 4.c osztály eljutott, na hová jutott? Hát a csokigyárba. A látható kép alapján szuper program volt! A nagyobb felbontású képért, kattints a fotóra!

 

Krakkóban jártunk

Seregély Luca 8.b osztályos tanuló beszámolója a krakkói hétvégéről
 
"2018 május 25-én pénteken Gabi néni szervezésével néhány diák, tanár és szülő Lengyelországba utazott. Az odafelé vezető úton megálltunk Zakopane-ban, ahol igaz, hogy esett az eső, de jól éreztük magunkat a sétálóutcában. Ezután indultunk tovább a krakkói szállásunkra.
 
Szombaton. a kirándulás második napján a wielickai sóbányát látogattuk meg. 300 lépcsőfokot gyalogoltunk lefelé és ott 165 méter mélyen érdeklődve hallgattuk az idegenvezetőnket, Edit nénit.
 
A sóbányában egy egész templompterem volt sóból kifaragva, ahol a mai napig tartanak miséket. Wiélicka után visszamentünk Krakkóba. Ott egy idegenvezető mutatta be a város szépségeit és nevezettségeit. Láttuk a Wawelt, a waweli székesegyházat, a Jagelo Egyetemet, a főteret, a főtéren a Szent Mária templomot, a városházát és a vásárcsarnokot.
 
Vasárnap a kisebbek egy dínóparkba mentek Bea nénivel, a 8. osztályosok perdig Auschwitz borzalmaival szembesültek. A munkatábor szörnyűségei ellenére a kiréndulás boldogan telt. Köszönjük Gabi néninek ezt a felejthetetlen hétvégét."
 

Kutatók éjszakája 2017

2017. szeptember 29-én egy különleges "éjszakán" vehetett részt 36 felsős diákunk, ugyanis idén először ellátogattunk a Kutatók Éjszakája programra. Láthattunk különleges kísérleteket, Kovács Botond 6.b osztályos tanuló a színpadon is kísérletezhetett (sajnos nem készült fotó, de a TV készülékek is mutatták).
Mindenki megtalálhatta a neki tetsző programot, és ami a legfontosabb, kedvére alkothatott. Pl. Müller Maja, és Budinszky Emilia (8.b) 3D-s nyomtató segítségével készítette el az Eiffel tornyot. Eszméletlen jó lett!
Lehetett szimulátort kipróbálni, VR szemüvegben létezni, robotot irányítani. Köszönjük szépen minden segítő szülő segítségét: Gutti anyuka, Pekár apuka, és a Segyevi házaspár segítette a munkánkat, segítettek a gyerekek biztonságos közlekedtetésében. Reméljük, mindenki nagyon jól érezte magát.
 
Niki néni, Gabi néni és Márta néni

A lélek legközepében egy madár álldogál. Annak neve: lélekmadár. Amit csak érzünk, ő is érez mindent.”

Május 4-én iskolánkba látogatott Karsai Veronika pantomimművész és Kecskés Karina színművész. Lélekmadár című interaktív, kétszemélyes előadásukban az érzések sokféleségét, a hangulatok sokszínű világát mutatták be zene, szöveg és mozgás segítségével.
Az alsó tagozat 2-4 évfolyamáról közel százan gyűltek össze ezen a délutánon, és várták nagy lelkesedéssel a műsort.

Újrahasznosítottunk – Avagy, kirándultunk a Humusz Házba

Múlt héten kirándulni voltunk a Humusz Házban. Busszal utaztunk, ami már önmagában is nagy élmény volt a gyerekeknek.  Osztályunkról - 2.b - tudni kell, hogy elsős koruk óta a környezetvédelem szellemében nevelkednek.  Nagyon fontos nálunk a környezettudatosság, a természet megismerése, tisztelete, szeretete. A gyerekeket nap, mint nap észrevétlenül is arra neveljük, mit tehetünk a hétköznapokban azért, hogy egy egészségesebb, élhetőbb Földön éljük életünket. Nálunk semmilyen ennivaló nem „landol” a kukában; az összes papírt külön gyűjtjük és az iskolai papírgyűjtéskor leadjuk az osztály nevében; az innivalót kulacsban hozzuk eldobható műanyag flakonok helyett; mindenki tisztában van a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával; a karácsonyfánk csakis gyökeres lehet; a közelben lakó gyerekek gyalog, vagy biciklivel érkeznek autó helyett; a villany sosem ég feleslegesen... 

Gondolatok a rajzkiállításról…

Immár a hagyományokhoz híven a Körösi Napok egyik jelentős színfoltja volt az a rajzkiállítás, melyet a Kőrösi Gála (díjkiosztó ünnepség) napján, június 12-én láthattak először diákok, tanárok és szülők. 
Az előző évtől eltérően most az iskola aulájában lévő faliújságokon és paravánokon kerültek bemutatásra az év legjobb munkái.

Hihetetlen sok anyag gyűlt össze, -hiszen minden osztályból kaptunk rajzokat-nem kis fejtörést okozva a rendezőknek a válogatásnál. A változatos témákban és technikákkal készült alkotások mindenki számára örömet okoztak, mert év közben nem sok lehetőség adódik a tanulóknak egymás munkáját nyomon kísérni. Jóleső érzés volt látni, hogy az aula sohasem volt üres, mert mindig akadt pár érdeklődő (a legapróbbaktól a legnagyobbakig), akik gyönyörködtek abban, amit év közben maguk, vagy társaik alkottak…
Hiszen egy rajzmappában egy idő után már csak egy rajzórai témává válik minden és könnyen elkeveredik a remekmű az egyszerű vázlatok között…Ezért fontos, hogy időközönként megálljunk és értékeljük a munkánkat…

Ez a kiállítás is erre szolgál. Nem beszélve arról, hogy sok ötletet ad és biztatást – no meg kihívást- is jelent…

Köszönöm a rajzot és technikát tanító kollégáknak, pedagógiai asszisztensek, hogy segítettek összegyűjteni, illetve rendszerezni ezt a rendkívül gazdag anyagot.

Gratulálok minden diákunknak, még azoknak is, akik munkái most helyhiány miatt már nem tudtak felkerülni. Mindenkinek nagyon jó pihenést kívánok a nyári szünetben! (Ha beszorultok néha a szobába, akkor alkossatok! )

Szép nyarat kívánok!
Aradi Julianna, rajztanár

Életképek 2017/2018

Ebben a tanévben is tanultunk, szórakoztunk, közösséget építettünk, nevettünk és sírtunk, egy szóval éltünk. Mert a Kőrösi mi vagyunk. A gyerekek, a pedagógusok, a nevelőmunkát segítők, mindannyian együtt.

Karácsonyi műsor 2017

Ha elmúlik Karácsony.... is jó nézegetni karácsonyi videókat. Az alábbi videóban a teljes Karácsonyi műsorból láthatunk életképeket. Láthatunk zeneiskolásokat, belenézhetünk a 6.b műsorába, illetve az énekkar színvonalas előadásába is belekukkanthatunk, közel 3 perc terjedelemben.

Köszönjük a videófelvételt Farkas Gyula és Szabó Péter szülőknek.

DÖK nap a Kőrösiben

Június 14-én a DÖK szervezésében a szórakozásé volt a főszerep. Lássuk a képeket, mennyire jó volt! :) Köszönjük iskolánk diákönkormányzatának a sok játékot és szervezést!

Márton-napoztak a németes osztályok

Ebben az évben rendhagyó módon nem tartottunk Márton-napi felvonulást, helyette vidám játékokkal, produkciókkal, finom süteménnyel emlékeztünk meg Szent Mártonról. A délutánon a németes osztályok vettek részt. A hangulatról ez a kis 30 perces videó ad tanúbizonyságot.

Halloween a Kőrösiben 

Az angol nyelvet tanuló diákjaink számára az idei évben is megrendeztük a Halloween partit. A résztvevőknek kis csapatokat kellett alkotniuk, majd - a nevezés feltételeként – a csapatoknak töklámpást és süteményt kellett készíteni. A lámpások és a sütemények is valóban "szellemesre" sikerültek.

A parti során a tanulók különböző versenyszámokban mérhették össze ügyességüket. Volt pókhálófonás, célba dobás, gumipók célba juttatása szívőszállal, múmiatekerés, „apple bobbing” (vízben úszó alma kihalászása szájjal), az ünneppel kapcsolatos angol nyelvű feladatlapok kitöltése, valamint az elmaradhatatlan sütemény- és jelmezverseny. Az eredményhirdetés után közösen elfogyasztottuk a tanulók által készített - levágott ujjakat, vérző szívet, agyat és további „ínyencségeket” ábrázoló - süteményeket, valamint a fagyott kézzel hűtött „vér” szörpöt, majd végül közös tánccal zártuk a partit.

Úgy gondolom, mindenki „szörnyen” jól érezte magát, és a rossz szellemeket is sikerült ismét kiűznünk a Kőrösiből.

Trendhagyó Irodalomóra

Iskolánk tanulói október 26-án Trendhagyó Irodalomórán vettek részt a Kávészünet zenekar közreműködésével. A diákok több kötelező verset hallgathattak meg a zenészek feldolgozásában, és velük együtt énekelhették az ismert sorokat. Két tanulónk szavalatával színesítette a koncertet: Kovács Botond (6.b) József Attila Mama című versét, míg Csányi Gyula (8.b) Ady Endre Párisban járt az Ősz című költeményét adta elő. A zenekar jó hangulatot teremtett, mindenkit megmozgattak: a gyerekek (harmadikasok, negyedikesek, felsősök egyaránt) és a felnőttek is tapsoltak, táncoltak, énekeltek.

Reméljük, hogy diákjaink a koncert hatására még lelkesebben és könnyebben tanulják majd a verseket.

Német hét a Kőrösiben

Az idei évben a német hét a mese jegyében zajlott. A gyerekek - főleg - Grimm mesékkel ismerkedtek, ezeket projektmunka keretében a német órákon (természetesen németül) feldolgozták: a meséket megnézték, rengeteg kiegészítő feladatot csináltak, nagyszabású projekteken dolgoztak egész héten szorgalmasan.

A legkisebbek a Brémai Muzsikusok című mesét dolgozták fel és készítették el az állatok híres szobrát kartonból.

A 3. osztály a Holle anyó meséjével foglalkozott a héten, a 4. osztály a Piroska és a Farkas kosarát fonta meg, míg az 5. osztály meséje a Jancsi és Juliska volt. Ők egy pillanatra visszahozták nekünk a karácsony hangulatát az iskolát betöltő mézeskalács illattal, hiszen megsütötték a mézeskalácsházikót. A 8. osztályosok nagy meglepetést szereztek, hiszen egész héten titokban készítették a Farkas és a hét kecskegida társasjátékot a kisebbeknek és mellé még német nyelvű játékleírást is fogalmaztak nekünk. A 6. és 7. osztály inkább a versenyeken képviseltette magát nagyobb számmal a héten.

Idén a programot Figura Ede és Márk Sarolta vidám zenés, játékos, interaktív német gyerekműsora zárta, mely egyben egy zenés drámapedagógiai foglalkozás is volt a gyerekek számára. A műsorban már ismert német gyermekdalok hangzottak el, így azt tanulóink együtt énekelhették a színészekkel.

Természetesen lehetőséget adtunk a gyerekeknek, hogy ki-ki a saját területén megmutathassa tehetségét, így volt kedvenc német mesehősöm" rajzverseny, német szépolvasó verseny, német helyesírás verseny és egy játékos rádiós "3 próba" is. Tartalmas hetet zártunk, köszönjük minden németes munkáját és lelkesedését!

Egy kis érzékenyítés

2018. március 10-én a 6.C osztály Martinák Edit néni vezényletével ismét nagy kalandba vágott. Ugyanis telepakolták a Fati és Sziszkó vegyesbolt előtt elhelyezett Ételdobozt a közösen összegyűjtött finomságokkal. Remélhetőleg a rászorulók ezen a hétvégén sok-sok finom ételt ehetnek. Maximális elismerés a jó cselekedetért.