• futo_13.jpg
 • futo_10.jpg
 • futo_23.jpg
 • futo_15.jpg
 • futo_22.jpg
 • futo_1.jpg
 • futo_21.jpg
 • futo_9.jpg
 • futo_11.jpg
 • futo_14.jpg
 • futo_4.jpg
 • futo_7.jpg
 • futo_12.jpg
 • futo_8.jpg
Szeretettel köszöntjük a Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola honlapján!

Német nyelvi hét november 5-9. 

Ebben a tanévben a német nyelvi hét lebonyolítását a szokásostól eltérően nem tavaszra, hanem az őszi szünet utáni hétre terveztük. Idei témaválasztásunk: „A német nyelvű országok hagyományai” volt. Minden évfolyamon más – más szokást választhattak a diákok, amit aztán fel is dolgoztak. Plakátokat, kisfilmeket készítettek a „Zuckertüte/Schultüte”, „Polterabend”, „Kölner Karneval”, „Oktoberfest” és „Almabtrieb” hagyományokról.

Az igényesen összeállított plakátokat már hétfőtől megtekinthették iskolánk tanulói az aulában egy kis kiállítás keretében. Ezen kívül nyelvtörőkkel és közmondásokkal kapcsolatos rajzok is készültek minden osztályban, amelyeket nagy érdeklődéssel nézegettek az érdeklődők, igyekeztek megfejteni, vajon mit ábrázolhat egy-egy alkotás. A témahét folyamán a németórákon is beszélgettünk a szokásokról, majd péntek délelőtt mindenkinek levetítettük az egyes osztályok által készített kisfilmeket. A hét lezárásaként pénteken játékos, vidám délutánt tartottunk, ahol először elénekeltük Szent Márton emlékére az „Ich geh' mit meiner Laterne” című dalt a kis 2-3. osztályosok által készített lámpások gyertyafényénél.

Ezután következett a vetélkedő, ahol kicsik és nagyok vegyesen alkottak egy-egy csapatot, ugyanis első feladatként a gyerekeknek 6 db libás képet kellett összeállítani puzzle darabokból; azok kerültek egy csapatba, akiknél ugyanannak a képnek a darabjai voltak. A Márton napi TOTÓ és a Szent Márton püspök életével, jótéteményeivel, valamint a Márton naphoz kapcsolódó népi hagyományokkal, időjóslatokkal kapcsolatos játékos, színes feladatsor megoldásán minden csapat lelkesen dolgozott, ügyesen beosztották egymás között, ki és mit csináljon. Így szinte egyszerre készült el mindenki! A vetélkedőt a Nyelvtörő verseny követte, ahol a jelentkezők csak úgy sziporkáztak! Majd az egyes osztályok által készített produkciók bemutatása következett, végül a délutánt a „”Tschu Tschu Wa” és a „Fliegerlied” c. vidám, táncos dalokkal zártuk. Jutalmul és búcsúzóul minden résztvevő kapott „Mártonka” süteményt, amit Komáromi Kati néni sütött nekünk.

A vidám hangulatról az alábbi képek tanúskodnak!

A te jövőd, a Te döntésed!

2018. október 2-án kedden 17:30-tól Városi Továbbtanulási Fórumot szervezünk a Dunaharaszti általános iskoláiba járó (Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Kőrösi Csoma Sándor Általános iskola) nyolcadikos tanulóinak és szüleik részére.
 
Szeretettel várjuk az érdeklődő 7. osztályos tanulókat és szüleiket is. Helyszín: József Attila Művelődési Ház.
 
 

Angol nyelvi hét és Halloween a Kőrösiben

Csokival és rémisztő mókázással zárult a hagyományosan megrendezésre kerülő Angol nyelvi hét a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában. Idén a téma az angolszász országok ünnepei voltak, amivel igyekeztünk közelebb hozni a gyerekekhez a nyelvhez kapcsolódó kultúrát is.

A téma olyannyira felkeltette a diákok érdeklődését, hogy idén több, mint 50 plakát készült, amelyek közül a zsűri a 4 legjobbat díjazta. (Illés Alexa, Frank Loretta 4.b - St. George Day, Balogh-M. Vivien, Mezei Nóri 5.a - Poppy Day, Deák Bernadett, Imre Szofi, Farkas Bernadett 5. a - Pancake Day és Horváth Deján, Szekeres Zalán 5.a - St. Patrick's Day)

A poszterek mellett naponta elhangzott egy kérdés az iskolarádióban, ahol az adott nemzet jellemző zenéjével is megismerkedhettek a gyerekek; a hét pedig, kvízjátékkal zárult, ahol 4-5 fős csapatok mérték össze tudásukat a témával kapcsolatban. (I. hely: IDK csapat 7.c, II. hely: Lazy Girl Power 7.a, III. hely holtversenyben: Word Hunter 5.c és Fülcimpa 7.a)

Szerettük volna díjazni a részvételt is, így a lelkes otthoni munkáért és a versenyen való részvételért a gyerekek belépőt kaptak a Halloween-i mulatságra. A témához kapcsolódva fantasztikus töklámpások készültek, melyek közül idén a zsűri nem is tudott győztest választani, így a kreativitást minden esetben oklevéllel és édeségekkel díjazta az angol munkaközösség.

Az alsó tagozaton a tanulók versekkel és énekekkel készültek; az utolsó tanítási napon jelmezekbe bújva járták körbe az osztályokat. A "szellemes" műsorért cserébe cukorkákat gyűjthettek be a lelkes diákok.
A szünet előtti utolsó napot a Halloween-i hagyományoknak szenteltük. A gyerekek jelmezbe öltöztek, rémisztő süteményeket készítettek és játékosan ismerkedtek meg az ünnephez köthető hagyományokkal, szavakkal és kifejezésekkel. 
Csizmár Rita angol tanár