• futo_15.jpg
 • futo_12.jpg
 • futo_9.jpg
 • futo_7.jpg
 • futo_1.jpg
 • futo_10.jpg
 • futo_21.jpg
 • futo_11.jpg
 • futo_14.jpg
 • futo_23.jpg
 • futo_8.jpg
 • futo_4.jpg
 • futo_22.jpg
 • futo_13.jpg
Szeretettel köszöntjük a Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola honlapján!

A mentőknél jártunk

Képes Kornél Szigetszentmiklósi Mentőállomás vezetőjének és munkatársainak  ezúton köszönjük, hogy 2019.10.03-án lehetőséget biztosítottak  a Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tanulóinak betekintést nyerni az életmentő feladatot ellátó mentősök  mindennapi munkájába. Pályaorientációs napunk keretében a gyerekek megnézhették a mentőautót,  annak felszerelését és megismerhették a hívásfelvételtől a kivonulásig terjedő tevékenységüket. A gyakorlatban pedig az újraélesztést is kipróbálhatták.
Tartalmas órákat töltöttünk a  Szigetszentmiklósi Mentőállomáson.

Tanévzáró ünnepség

2021. június 21.

Színvonalas műsorral tudtuk búcsúztatni a tanévet, melyen minden osztály képviseletében hallhattunk verseket.

Versmondók: Gábor-Kovács Noel 1.a

                      Kozári Dorka 1.b

                      Kajzinger Zoé 2.a

                     Stetina Tekla 2.b

                     Takács Júlia 2.c

Külön köszönjük régi diákjainak, Budinszky Emíliának és Budinszky Vilmosnak az értékes, néptáncos produkciót:

Köszönjük pedagógusaink felkészítő munkáját:

Sárospatakiné Nagy Beatrix, Bordi Zsoltné, Papp Tímea, Vargáné Hunya Katalin és Nagy Orsolya.

 
 

A NAV-ban járt a 6.b osztály

2019. október 3-án a pályaorientációs napunk keretében a NAV-ba látogatott a 6.b osztály. Íme egy élménybeszámoló és egy videó.

"Először nem tudtam, hogy mit jelent a NAV szó, aztán azon a napon ezt is megtudtam: Nemzeti Adó és Vámhivatal.. Ide látogattunk el az osztállyal. Nem egészen az történt, amire számítottam (jó értelemben). A nevéből kiindulva azt hittem, hogy valami nagyon unalmas hely lesz, de aztán rájöttem, hogy nagyon érdekes és izgalmas. 
Beléptünk az épületbe, felmentünk a lépcsőn és ott volt az a terem, ahol az előadás egy része zajlott. Üdítővel és rágcsálnivalóval vártak minket.
Hallottuk, hogy elsősorban mit és miért dolgoznak itt, hogy hol vannak jelen Magyarországon, bűnözésekről, de a legizgalmasabbak a kutyákkal kapcsolatos ismeretek voltak. Ezek a kutyák nagyon jól ki vannak képezve arra, hogy megtalálják a pénzt, drogot és a dohányt. Ez utóbbit be is mutatták nekünk Chili kutya segítségével.
Nagyon jól éreztük magunkat!"
Bajor Karina 6. b 
A filmet készítette: Varga Ildikó 6.b osztályos tanuló

Szigetszentmiklósi tűzoltóság

2019. október 3-án pályaorientációs napunk keretében több osztály is ellátogatott a Szigetszentmiklósi Tűzoltóságra. Itt a gyerekek megnézhették a tűzoltó autót, és annak felszerelését, továbbá érdekes sztorikat hallgathattak nem mindennapi hívásokról. Gyerek és felnőtt is hallhatott sok újdonságot.

2018. október 23-i ünnepély.

Idén is megemlékeztünk az 1956-os Forradalomról. Nagyon színvonalas műsort láthattunk a 8.b osztály jóvoltából, amelyet a mindig gyönyörűen éneklő kórus tett még emlékezetesebbé. A műsorról videó készült amelyet itt adunk közzé:

A Petőfi Emlékmúzeum által meghirdetett

Nemzeti dal

szavalóversenyre

jelentkeztek a 3.a tanulói  online formában tanítójuk, Lents Szilvia segítségével.

 Meet – bac-muof-grb - Google Chrome 2021-03-12 ...

 

Német nyelvi hét november 5-9. 

Ebben a tanévben a német nyelvi hét lebonyolítását a szokásostól eltérően nem tavaszra, hanem az őszi szünet utáni hétre terveztük. Idei témaválasztásunk: „A német nyelvű országok hagyományai” volt. Minden évfolyamon más – más szokást választhattak a diákok, amit aztán fel is dolgoztak. Plakátokat, kisfilmeket készítettek a „Zuckertüte/Schultüte”, „Polterabend”, „Kölner Karneval”, „Oktoberfest” és „Almabtrieb” hagyományokról.

Az igényesen összeállított plakátokat már hétfőtől megtekinthették iskolánk tanulói az aulában egy kis kiállítás keretében. Ezen kívül nyelvtörőkkel és közmondásokkal kapcsolatos rajzok is készültek minden osztályban, amelyeket nagy érdeklődéssel nézegettek az érdeklődők, igyekeztek megfejteni, vajon mit ábrázolhat egy-egy alkotás. A témahét folyamán a németórákon is beszélgettünk a szokásokról, majd péntek délelőtt mindenkinek levetítettük az egyes osztályok által készített kisfilmeket. A hét lezárásaként pénteken játékos, vidám délutánt tartottunk, ahol először elénekeltük Szent Márton emlékére az „Ich geh' mit meiner Laterne” című dalt a kis 2-3. osztályosok által készített lámpások gyertyafényénél.

Ezután következett a vetélkedő, ahol kicsik és nagyok vegyesen alkottak egy-egy csapatot, ugyanis első feladatként a gyerekeknek 6 db libás képet kellett összeállítani puzzle darabokból; azok kerültek egy csapatba, akiknél ugyanannak a képnek a darabjai voltak. A Márton napi TOTÓ és a Szent Márton püspök életével, jótéteményeivel, valamint a Márton naphoz kapcsolódó népi hagyományokkal, időjóslatokkal kapcsolatos játékos, színes feladatsor megoldásán minden csapat lelkesen dolgozott, ügyesen beosztották egymás között, ki és mit csináljon. Így szinte egyszerre készült el mindenki! A vetélkedőt a Nyelvtörő verseny követte, ahol a jelentkezők csak úgy sziporkáztak! Majd az egyes osztályok által készített produkciók bemutatása következett, végül a délutánt a „”Tschu Tschu Wa” és a „Fliegerlied” c. vidám, táncos dalokkal zártuk. Jutalmul és búcsúzóul minden résztvevő kapott „Mártonka” süteményt, amit Komáromi Kati néni sütött nekünk.

A vidám hangulatról az alábbi képek tanúskodnak!

Iskolánkban járt a Mikulás

 

Mikulás-disco december 7.

Míg a kicsiknek a Mikulás látogatása okozta az igazi boldogságot, addig a felsősök a Mikulás-disco-ban ereszthették ki az egész héten, a sok-sok tanulástól felgyülemlett gőzt. Szinte mindenki az est fénypontját, a bálkirálynő és bálkirály választás eredményhirdetését várta.
 
A bálkirálynő választás eredménye.:
1. helyezett holtversenyben Balog-Márfi Vivien 5.a és Kozel Kata 8.a osztályos tanulók
2. helyezett holtversenyben Gabona Laura 6.a és Szabó Blanka 8.a osztályos tanulók. 
3. helyezett nem került kihirdetésre, olyan sok egyforma eredmény született.
 
A bálkirály választás eredménye:
1. helyezett: Vass Ádám 6.a osztályos tanuló
2. helyezett: Fehér Ádám 6.a osztályos tanuló
3. helyezett: Gyergyai Máté 5.a osztályos tanulók.
 
Gratulálunk a helyezetteknek! :)
 
Köszönjük szépen a Diákönkormányzatnak és Sier Andi néninek a szervezést!

Jerusalema tánckihívás a Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában.

 

Angol nyelvi hét és Halloween a Kőrösiben

Csokival és rémisztő mókázással zárult a hagyományosan megrendezésre kerülő Angol nyelvi hét a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában. Idén a téma az angolszász országok ünnepei voltak, amivel igyekeztünk közelebb hozni a gyerekekhez a nyelvhez kapcsolódó kultúrát is.

A téma olyannyira felkeltette a diákok érdeklődését, hogy idén több, mint 50 plakát készült, amelyek közül a zsűri a 4 legjobbat díjazta. (Illés Alexa, Frank Loretta 4.b - St. George Day, Balogh-M. Vivien, Mezei Nóri 5.a - Poppy Day, Deák Bernadett, Imre Szofi, Farkas Bernadett 5. a - Pancake Day és Horváth Deján, Szekeres Zalán 5.a - St. Patrick's Day)

A poszterek mellett naponta elhangzott egy kérdés az iskolarádióban, ahol az adott nemzet jellemző zenéjével is megismerkedhettek a gyerekek; a hét pedig, kvízjátékkal zárult, ahol 4-5 fős csapatok mérték össze tudásukat a témával kapcsolatban. (I. hely: IDK csapat 7.c, II. hely: Lazy Girl Power 7.a, III. hely holtversenyben: Word Hunter 5.c és Fülcimpa 7.a)

Szerettük volna díjazni a részvételt is, így a lelkes otthoni munkáért és a versenyen való részvételért a gyerekek belépőt kaptak a Halloween-i mulatságra. A témához kapcsolódva fantasztikus töklámpások készültek, melyek közül idén a zsűri nem is tudott győztest választani, így a kreativitást minden esetben oklevéllel és édeségekkel díjazta az angol munkaközösség.

Az alsó tagozaton a tanulók versekkel és énekekkel készültek; az utolsó tanítási napon jelmezekbe bújva járták körbe az osztályokat. A "szellemes" műsorért cserébe cukorkákat gyűjthettek be a lelkes diákok.
A szünet előtti utolsó napot a Halloween-i hagyományoknak szenteltük. A gyerekek jelmezbe öltöztek, rémisztő süteményeket készítettek és játékosan ismerkedtek meg az ünnephez köthető hagyományokkal, szavakkal és kifejezésekkel. 
Csizmár Rita angol tanár

A Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója.

Iskolánk Nemzeti Összetartozás napjára készült videoja a képre kattintva tekinthető meg.

 

 

 

Gyönyörű eredmény a Pest-megyei sakkolimpia selejtezőjén

A 2019. január 5-én rendezték a Pest-megyei sakkolimpia selejtezőjét, ahol Farkas Sára 1.b osztályos kis tanulónk nagyon szép eredményeket ért el. 7 partit kellett játszania a korcsoportjában (1-2. osztályos lányok között) amiből 6,5-et meg is nyert. A 7. parti után holtversenyben az első helyen állt egy érdi kislánnyal, de ilyen holtversenyes helyzetekben egy másodpontozás lép életbe, amiben sajnos a másik kislány volt egy kicsit jobb, és így Sári a második helyezett lett. Szomorkodásra így sincs okunk, mert így is sikerült  kvalifikálnia  magát a tavaszi országos sakkolimpiára.

Gratulálunk Sárinak a gyönyörű eredményért!

A nagyobb felbontású képért kattintsanak a fotóra!

 

 

 

Iskolánkban járt a Mikulás

December 6-án reggel nagy meglepi történt iskolánk háza táján. Ellátogatott hozzánk a piros ruhás, fehér szakállú. Volt ám örömködés, kicsiknél és nagyoknál egyaránt.

0. órás foci eredményei

Véget ért az idei 0. órás focibajnokság, Sier Andi néni összeállította az eredmények, és a gólkirályok listáját. Az alábbi linken letölthetitek:
 0. órás foci eredményei 2018. december

 

Bolyai magyar csapatverseny megyei fordulójának eredményei

Kiss Hanna Ágnes

Pablényi Csaba

Tornai Ilona Sára

3.a

3.a

3.a

V. hely

Agócs Kristóf

Balogh Barbara

Boros Szonja

3.b

3.b

3.b

30. hely

Hague Dóra

Pál Bernadett

Rosta Csenge

3.b

3.b

3.b

21. hely

Bara Zsófia

Hamberger Boglárka

Oláh Csilla

Pál Botond

4.c

4.c

4.a

4.a

1.hely

Deli Dóra

Jenei Eszter

Oláh Eszter

Pákozdy Dániel

8.b

8.b

8.b

8.b

17. hely

Felkészítő pedagógusok: Zsigmond Béláné, Tóth Andrea, Bordi Zsoltné, Papp Tímea, Vargáné Hunya Katalin,Molnár-Vígh Judit.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Sok sikert a továbbjutóknak az országos megmérettetéshez!

Farsang az Iskolában.

Néhány fénykép a 2020. február 15-én megrendezett farsangi bálról.

És egy riport a KiSDuNa Tv adásából.

 

Magyar Diáksport Napja

Szeptember 25-én vendégünk volt

Boronkay Péter paratriatlonista, paraolimpikon,

és Szőnyi Ferenc triatlonista, ultrafutó, ironman, összetett ultratriatlon világbajnok.

 

Városi szavalóverseny eredményei

Kiskun Farkas László szavalóverseny

 

 

Wágner Mohamed Ali

2.a

különdíj

Gáspár Nóra

2.b

III. hely

Hague Dóra

3.b

I. hely

Gálos Márk

3.a

II. hely

Tornai Ilona Sára

3.a

III. hely

Felkészítő pedagógusok: Kreiszné Wágner Rita, Nuberné Török Ildikó, Bordi Zsoltné, Tóth Andrea.

Gratulálunk!

Egészséges életmód területi versenye 2018. november

Az Egészséges életmód területi versenyén a harmadik és negyedik osztályosok is az I. helyen végzett.

3. osztályos csapat

4. osztályos csapat

Gálos Márk

Hague Dóra

Pál Bernadett

Tornai Ilona Sára

Kerékgyártó Panna

Pál Botond

Oláh Csilla

Valentin Míra

Felkészítő pedagógusok: Bordi Zsoltné, Vargáné Hunya Katalin, Llivagyin Zsoltné védőnő.

Gratulálunk a szép eredményekhez mindkét csapatnak!

Magyarország szép tájai rajzverseny

Az őszi szünet előtti utolsó napon az alsósok közül öt lány Kiskunlacházán, a megyei rajzversenyen töltötte a délelőttöt. A verseny témája "Magyarország szép tájai" volt, ahol Erdey Lujza (2.b) a Tihanyi Bencés Apátságot ábrázoló rajzával megyei első helyezést ért el.
 
A negyedikesek közül Gabona Nikol (4.b) a Hortobágyi Kilenclyukú híddal megyei második helyezett lett. Sárospataki Anna (3.b) a Kőröshegyi völgyhidat készítette el, ezzel megyei harmadik helyezett lett.
 
A negyedikesek képviseletében Kerékgyártó Panni (4.a) a Hollókői várat rajzolta meg, Rózsahegyi Blanka (4.b) és Schmél Dóri (4.b) a Dunaharaszti Vasúti hidat készítették el. Mindenki nagyon sokat készült és színvonalas alkotásokat láthattunk tőlük. Köszönjük a szép rajzokat és gratulálunk Nekik!
 
Kerékgyártó Panna 4.a osztályos tanuló még egy kis fogalmazást is írt erről a versenyről:
 
"2018. október 26- án Kiskunlacházán rendeztek megyei rajzversenyt “ MAGYARORSZÁG LEGSZEBB TÁJAI “ címen.
 
Iskolánkból több alsós osztályból is részt vettek a versenyen: Kerékgyártó Panna, Gabona Nikol, Schmél Dóra, Rózsahegyi Blanka, Sárospataki Anna. Megyei szinten 124 versenyző volt. A kiskunlacháziak nagy szeretettel fogadtak bennünket, külön műsorral, programokkal készültek erre az eseményre.
 
Minden versenyző lelkesen, nagy odafigyeléssel dolgozott, ennek eredményeként rengeteg gyönyörű alkotás született.
 
A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, kiválasztani a legkülönlegesebb rajzokat. Festőművész, szobrászművész is volt a zsűritagok között.
 
Iskolánk diákjai közül is értek el helyezést: Sárospataki Anna - Bronz oklevél, Gabona Nikol - Ezüst oklevél.
 
Nagyon jól éreztük magunkat, megismerkedtünk új gyerekekkel, jót játszottunk együtt. Örülök, hogy részt vehettem ezen a programon és élőben megcsodálhattam a gyönyörű rajzokat, és egy újabb élménnyel gazdagodtam.
 
Köszönöm szépen a lehetőséget és a bizalmat!
 
Kerékgyártó Panna 4.a osztály"
 

Paralimpikon járt iskolánkban
(Ulveczki Nóra és Sárosi Boglárka 7.a )

2019. február 22-én Osváth Richárd (33 éves) paralimpikon vívó látogatta meg a Kőrösi sulit és előadást tartott a hatodik, hetedik és nyolcadikos osztályok számára életéről, valamint arról, hogyan vált parasportolóvá.

Története röviden annyi, hogy egy térdsérülés következtében 7 műtéten esett át, aztán 2008–ban ráesett a sérült lábára, így a jobb lába merev lett. Igazából a térdét összekötő két csont forrt össze, ezért jobb lábát nem tudja behajlítani. Ennek ellenére járni tud kerekesszék nélkül, de pályafutását egy időre abba kellett hagynia.

2011-ben elkezdte a kerekesszékes vívást. 2012-ben már jelen volt a londoni paralimpián, ahol bronzéremmel a nyakában tért vissza. 2016-ban Rio de Janeiróban kettő ezüstéremmel gazdagodott.

Egy rövidebb interjút készítettünk vele:

Solymok jártak nálunk

Az Állatok Világnapja alkalmából nemcsak kutyák és lovak, hanem solymok is vendégeskedtek nálunk. Köszönjül Balog Lászlónak, hogy ezeket a gyönyörű madarakat megcsodálhattuk.

Állatok világnapja

Minden év október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját. Az idei tanévben mind kutyás, mind lovasbemutatóval szerettünk volna kedveskedni az érdeklődő tanulóinknak.

Mozdulj a klímáért beszámolók

A 2018. október 15-19-éig tartó hét iskolánkban a Mozdulj a klímáért felhívás jegyében telt. Az alábbiakban a 4.b osztály beszámolója tölthető le PDF formátumban, illetve alatta egy slide-ban is megtekinthető.

    Mozdulj a klímáért - a 4.b beszámolója
 Mozdulj a klímáért 4.b slide

A 4.c osztály beszámolója:

Végére értünk a Mozdulj a Klímáért elnevezésű hétnek. Sok színes programot valósítottunk meg. Gondolattérképen rögzítettük az éghajlatbarát gyerek hozzáállását a világhoz. Virágos, "kiskertet" alakítottunk ki közösen. Szorgalmasan locsoljuk a facsemetét. Almát készítettünk tobozból és sóliszt-gyurmából. Műanyagmentes témakörben mintát terveztünk saját vászontáskához. Húsmentes napot tartottunk, háromféle sütőtök salátát készítettünk. Almás szelfit készítettünk. És mind emellett gyalog, busszal, és kerékpárral közlekedtünk jó páran.

Az 5. osztály faültetés projektje:

Kosárlabda Diákolimpia 2019.

Iskolánk diákjai Kosárlabda Diákolimpián indultak, ahol II. helyezést értek el.

Csapattagok: Bánrévi Tamás, Deli Zsombor, Fehér Ádám, Gyergyai Máté, Kufcsák Balázs, Levente Márton, Mayer Máté, Nikl Bálint.

Felkészítő pedagógus: Mohay György

Gratulálunk!

Happy Halloween!


 

                                  A bemutató a képre kattintva tekinthető meg. Gratulálunk!

 

Elindult a Lázár Ervin Program

A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központhoz tartozó köznevelési intézményekben is elindult a Lázár Ervin Program, amely az összes általános iskolás tanuló számára lehetővé teszi, hogy évente egyszer eljuthasson színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra, őshonos állatok bemutatóhelyeire.

A program nemcsak az állami fenntartású oktatási intézményeket érinti, hanem az összes 1-8. osztályos diákot a tankerületben, összesen 13 319 tanulót.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának idén elindított programja több mint 41 millió forintot biztosít a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ számára, amelyből minden érintett diák térítésmentesen vehet részt a sokszínű, változatos programokon.

Felvétel a Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

    8. évfolyamának ballagásáról.

Köszönjük a 8.a osztály 26.000,- Ft-os alapítványi felajánlását!